Easiest Way to Cook Yummy Laksa Kedah

Laksa Kedah.

Laksa Kedah You can cook Laksa Kedah using 16 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Laksa Kedah

  1. You need 1 of kilo ikan segar (saya gunakan ikan kembung).
  2. You need 21 of biji cili kering.
  3. You need 5 ulas of bawang besar.
  4. It's 2 of kuntum bunga kantan.
  5. Prepare 2 of tangkai daun kesom atau cenohom.
  6. It's 3-6 of asam keping atau asam gelugur.
  7. Prepare of Belacan saiz ibu jari.
  8. Prepare 2 of paket laksa.
  9. You need Sedikit of garam.
  10. It's of Kuah.
  11. Prepare 2 ulas of bawang besar dihiris halus.
  12. You need of Limau asam dibelah ikut kesesuaian.
  13. It's of Cili padi dihiris halus.
  14. It's of Bunga kantan dihiris halus.
  15. Prepare Daun of gajus, pegaga dan selom dihiris halus.
  16. It's of Hidangan.

Laksa Kedah step by step

  1. Rendam laksa berasingan. Sebaiknya 2-3 jam. Rebus hingga laksanya lembut dan mudah putus. Toskan dan basuh dengan air biasa untuk elakkan jadi lembik..
  2. Ikan dibersihkan dan direbus hingga didih bersama 2 keping asam.
  3. Rebus cili kering hingga didih dan dikisarkan bersama bawang merah. Masukkan dalam periuk dan panaskan perlahan-lahan.
  4. Ikan rebus tadi diambil isinya dan dikisarkan. Gunakan air rebusan tadi semasa kisarkan isi ikan tadi. Masukkan dalam periuk..
  5. Tambah asam keping, belacan, bunga kantan dan daun kesom. Gunakan api yang sederhana dan masak hingga mendidih..
  6. Didihkan hingga kelihatan bunga kantan itu lembut dan kembang. Tutup api dan tambahkan garam secukup rasa.
  7. Hidangkan bersama bahan-bahan untuk hidangan tadi.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Cook Yummy Laksa Kedah"

Posting Komentar