Recipe: Tasty Ketayap/Kuih Dadar
Ketayap/Kuih Dadar.
You can cook Ketayap/Kuih Dadar using 16 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Ketayap/Kuih Dadar
- You need of Inti Kelapa.
- It's 2 1/2 cawan of kelapa parut.
- It's 1 cawan of gula merah.
- You need 2 of sudu besar gula pasir.
- It's 1 sudu teh of garam.
- Prepare 1 cawan of air.
- It's 2 helai of daun pandan disimpul.
- Prepare 1 of sudu besar tepung gandum.
- You need of Kulit Tepung.
- Prepare 3 helai of daun pandan dikisar.
- Prepare 3 cawan of tepung gandum.
- It's 1 of biji telur.
- You need 1 sudu teh of garam.
- You need Sedikit of pewarna hijau.
- It's 2 cawan of air.
- Prepare 1 cawan of santan cair.
Ketayap/Kuih Dadar instructions
- Masak air sehingga mendidih. Kemudian masukkan gula pasir, gula merah, garam dan daun pandan. Kacau hingga gula larut. Kemudian masukkan kelapa parut dan tepung gandum. Masak hingga kelapa menjadi kering. Kering-kering manja tau .
- Untuk kulitnya. Ambil air kisaran pandan kemudian masukkan tepung gandum, telur, garam, air, santan cair dan pewarna hijau. Kisarkan bahan tersebut hingga sebati. Jika likat sangat tambakan sedikit air. Jika tercair tambahkan sedikit tepung. .
- .
- Panaskan kuali/ Non stick pan. Kemudian masukkan bancuhan tepung tadi. Lenggangkan kuali bagi meratakan adunan. Jika menggunakan kuali biasa, sapukan sedikit minyak secara nipis menggunakan tisu dapur..
- Bila dah masak bolehlah letak inti dan gulung.
- Sedia untuk dihidang.
0 Response to "Recipe: Tasty Ketayap/Kuih Dadar"
Posting Komentar