Easiest Way to Make Perfect Rendang Padang Hitam Daging Betis
Rendang Padang Hitam Daging Betis.
You can cook Rendang Padang Hitam Daging Betis using 27 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Rendang Padang Hitam Daging Betis
- Prepare 500 g of ~ Daging Betis.
- Prepare of Bahan Kisar.
- You need 80 g of ~ Bawang merah.
- Prepare 60 g of ~ Bawang putih.
- Prepare 40 g of ~ Halia.
- It's 30 g of ~ Lengkuas.
- You need 20 g of ~ kunyit hidup.
- It's 4 batang of ~ Serai.
- It's 5 of biji ~ Buah keras.
- You need of Bahan kering.
- Prepare 80 g of ~ Cili kering di rebus dengan air dan sedikit minyak, dikisar jadikan pati.
- It's 1 helai of ~ Daun pandan dikoyak dan disimpulkan.
- Prepare 1 batang of ~ Serai dititik.
- You need 2 batang of ~ Kulit kayu manis.
- You need 4 of kuntum ~ Bunga lawang.
- You need 8 of biji ~ Bunga cengkih.
- It's 8 of biji ~ Buah pelaga.
- It's 3 lembar of ~ Daun salam.
- You need 1/2 lembar of ~ Daun kunyit dikoyak.
- It's 3 lembar of ~ Daun limau purut.
- Prepare 2 g of ~ Biji jintan putih disangai dan ditumbuk halus.
- It's 4 g of ~ Biji Ketumbar disangai dan ditumbuk halus.
- Prepare 1/8 liter of ~ Air asam jawa.
- It's 1 liter of ~ Santan pekat.
- You need 1/2 liter of ~ Santan cair.
- You need 50 g of ~ Gula melaka.
- Prepare of Secubit garam.
Rendang Padang Hitam Daging Betis step by step
- Rebus cili kering dengan air panas dan sedikit minyak sehingga lembut, tapis kemudian kisar halus untuk dijadikan pati dan ketepikan..
- Panaskan kuali dan sangai biji ketumbar dan biji jintan putih sehingga wangi kemudian ditumbuk halus dan ketepikan..
- Panaskan kuali masukan minyak. Tumiskan serai ketuk dan daun padan sehingga wangi dan kemudian masukkan 4 beradik iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Tumis sehingga wangi..
- Masukkan bahan kisar, tumis sehingga pecah minyak kemudian masukkan pati cili kering. Tumis lagi sehingga pecah minyak..
- Apabila bumbu sudah masak masukan biji ketumbar, biji jintan putih, sedikit air dan daging betis. Tutup kuali kita dan mereneh dengan api perlahan selama 1 jam..
- Kemudian masukkan air asam jawa, santan cair, gula melaka, daun limau purut, daun kunyit, daun salam. Teruskan mereneh dengan api perlahan sehingga Rendang kita hitam selama 1 jam lagi..
- Masukan santan pekat bersama garam secukupnya. Teruskan masak sehingga pekat, kering, empuk dan hitam..
- Siap dihidang dan selamat mencuba..
0 Response to "Easiest Way to Make Perfect Rendang Padang Hitam Daging Betis"
Posting Komentar