Easiest Way to Make Perfect Rendang Padang Hitam Daging Betis

Rendang Padang Hitam Daging Betis.

Rendang Padang Hitam Daging Betis You can cook Rendang Padang Hitam Daging Betis using 27 ingredients and 8 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Rendang Padang Hitam Daging Betis

  1. Prepare 500 g of ~ Daging Betis.
  2. Prepare of Bahan Kisar.
  3. You need 80 g of ~ Bawang merah.
  4. Prepare 60 g of ~ Bawang putih.
  5. Prepare 40 g of ~ Halia.
  6. It's 30 g of ~ Lengkuas.
  7. You need 20 g of ~ kunyit hidup.
  8. It's 4 batang of ~ Serai.
  9. It's 5 of biji ~ Buah keras.
  10. You need of Bahan kering.
  11. Prepare 80 g of ~ Cili kering di rebus dengan air dan sedikit minyak, dikisar jadikan pati.
  12. It's 1 helai of ~ Daun pandan dikoyak dan disimpulkan.
  13. Prepare 1 batang of ~ Serai dititik.
  14. You need 2 batang of ~ Kulit kayu manis.
  15. You need 4 of kuntum ~ Bunga lawang.
  16. You need 8 of biji ~ Bunga cengkih.
  17. It's 8 of biji ~ Buah pelaga.
  18. It's 3 lembar of ~ Daun salam.
  19. You need 1/2 lembar of ~ Daun kunyit dikoyak.
  20. It's 3 lembar of ~ Daun limau purut.
  21. Prepare 2 g of ~ Biji jintan putih disangai dan ditumbuk halus.
  22. It's 4 g of ~ Biji Ketumbar disangai dan ditumbuk halus.
  23. Prepare 1/8 liter of ~ Air asam jawa.
  24. It's 1 liter of ~ Santan pekat.
  25. You need 1/2 liter of ~ Santan cair.
  26. You need 50 g of ~ Gula melaka.
  27. Prepare of Secubit garam.

Rendang Padang Hitam Daging Betis step by step

  1. Rebus cili kering dengan air panas dan sedikit minyak sehingga lembut, tapis kemudian kisar halus untuk dijadikan pati dan ketepikan..
  2. Panaskan kuali dan sangai biji ketumbar dan biji jintan putih sehingga wangi kemudian ditumbuk halus dan ketepikan..
  3. Panaskan kuali masukan minyak. Tumiskan serai ketuk dan daun padan sehingga wangi dan kemudian masukkan 4 beradik iaitu kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga. Tumis sehingga wangi..
  4. Masukkan bahan kisar, tumis sehingga pecah minyak kemudian masukkan pati cili kering. Tumis lagi sehingga pecah minyak..
  5. Apabila bumbu sudah masak masukan biji ketumbar, biji jintan putih, sedikit air dan daging betis. Tutup kuali kita dan mereneh dengan api perlahan selama 1 jam..
  6. Kemudian masukkan air asam jawa, santan cair, gula melaka, daun limau purut, daun kunyit, daun salam. Teruskan mereneh dengan api perlahan sehingga Rendang kita hitam selama 1 jam lagi..
  7. Masukan santan pekat bersama garam secukupnya. Teruskan masak sehingga pekat, kering, empuk dan hitam..
  8. Siap dihidang dan selamat mencuba..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Make Perfect Rendang Padang Hitam Daging Betis"

Posting Komentar