Recipe: Perfect Ayam Percik Kelantan

Ayam Percik Kelantan.

Ayam Percik Kelantan You can cook Ayam Percik Kelantan using 15 ingredients and 5 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Ayam Percik Kelantan

  1. Prepare of Kuah Percik.
  2. Prepare 1-2 of biji bawang merah besar*.
  3. You need 1-2 of inci halia*.
  4. It's 2 batang of serai.
  5. You need 1 of sb cili giling.
  6. You need 1 keping of asam gelugor.
  7. It's 1 kotak of santan.
  8. Prepare 1 cawan of air.
  9. Prepare of Garam.
  10. You need of Gula.
  11. You need of Perapan Ayam.
  12. You need of Ayam.
  13. It's 1 of biji bawang merah besar.
  14. You need 1-2 of inci halia.
  15. You need 1 cawan of air.

Ayam Percik Kelantan step by step

  1. Perap ayam terlebih dahulu. Blend semua bahan perapan tu dan perap ayam lebih kurang sejam dua. Ketepikan..
  2. Untuk kuah. Blend kan bahan yang bertanda (*) dengan segelas air. Serai diketuk. Kemudian masukkan bahan blend tadi bersama serai ke dalam kuali dan renehkan sekejap..
  3. Kemudian masukkan cili giling dan santan, sentiasa kacau supaya santan tak berketul. Dan masukkan asam gelugor. Kacau sehingga kuah agak pekat. Kemudian perasakan dengan garam dan gula. Ketepikan..
  4. Bakar ayam yang telah diperap tadi. Kemudian boleh la salut ayam dengan kuah percik tadi. Shiappp .
  5. Kalau nak lebih sedap lagi. Saya lebih suka lepas salut ayam dengan kuah percik tu saya akan bakar sekali lagi dan salut sekali lagi. Shiapppp yummehhhhh .

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Perfect Ayam Percik Kelantan"

Posting Komentar