Easiest Way to Prepare Delicious Kuih Talam Berlauk Udang Kering

Kuih Talam Berlauk Udang Kering.

Kuih Talam Berlauk Udang Kering You can have Kuih Talam Berlauk Udang Kering using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.

Ingredients of Kuih Talam Berlauk Udang Kering

  1. Prepare 2 cawan of tepung gandum.
  2. You need 6 of sudu besar tepung jagung.
  3. You need 1 1/2 of sudu kecil garam.
  4. It's 1 of biji telur.
  5. It's 5 cawan of air.
  6. It's 300 ml of santan pekat.
  7. It's of Topping.
  8. Prepare 3 of biji cili merah (dicincang halus).
  9. Prepare 5 batang of daun ketumbar (dicincang halus).
  10. You need 1 cawan of udang kering (direndam).
  11. You need 1 of labu bawang merah (dihiris nipis).
  12. Prepare Sedikit of sos cili.
  13. Prepare 2 of sudu besar minyak masak.

Kuih Talam Berlauk Udang Kering instructions

  1. Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam, telur dan air..
  2. Kacau rata, masukkan santan pekat dan gaul sebati kemudian tapiskan. Masak sebentar di atas dapur hingga kelihatan sedikit pekat.. Kuih Talam Berlauk Udang Kering
  3. Panaskan kukusan. Alaskan acuan dengan plastik dan sapukan sedikit minyak masak. Tuang adunan dan kukus 20 minit/masak. Goreng bawang merah dengan sedikit minyak hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Gunakan kuali yang sama dengan lebihan sedikit minyak bekas bawang goreng tadi, goreng udang kering yang telah ditoskan hingga 1-2 minit. Angkat dan kisar halus..
  4. Sapukan sedikit sos cili di atas kuih tadi dan taburkan udang kering, cili cincang, daun ketumbar cincang dan bawang goreng. Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Boleh juga ditambah lobak jeruk/asin yang dicincang halus..

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Easiest Way to Prepare Delicious Kuih Talam Berlauk Udang Kering"

Posting Komentar