Easiest Way to Prepare Delicious Kuih Talam Berlauk Udang Kering
Kuih Talam Berlauk Udang Kering.
You can have Kuih Talam Berlauk Udang Kering using 13 ingredients and 4 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Kuih Talam Berlauk Udang Kering
- Prepare 2 cawan of tepung gandum.
- You need 6 of sudu besar tepung jagung.
- You need 1 1/2 of sudu kecil garam.
- It's 1 of biji telur.
- It's 5 cawan of air.
- It's 300 ml of santan pekat.
- It's of Topping.
- Prepare 3 of biji cili merah (dicincang halus).
- Prepare 5 batang of daun ketumbar (dicincang halus).
- You need 1 cawan of udang kering (direndam).
- You need 1 of labu bawang merah (dihiris nipis).
- Prepare Sedikit of sos cili.
- Prepare 2 of sudu besar minyak masak.
Kuih Talam Berlauk Udang Kering instructions
- Satukan tepung gandum, tepung jagung, garam, telur dan air..
- Kacau rata, masukkan santan pekat dan gaul sebati kemudian tapiskan. Masak sebentar di atas dapur hingga kelihatan sedikit pekat..
- Panaskan kukusan. Alaskan acuan dengan plastik dan sapukan sedikit minyak masak. Tuang adunan dan kukus 20 minit/masak. Goreng bawang merah dengan sedikit minyak hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Gunakan kuali yang sama dengan lebihan sedikit minyak bekas bawang goreng tadi, goreng udang kering yang telah ditoskan hingga 1-2 minit. Angkat dan kisar halus..
- Sapukan sedikit sos cili di atas kuih tadi dan taburkan udang kering, cili cincang, daun ketumbar cincang dan bawang goreng. Sejukkan dahulu sebelum dipotong. Boleh juga ditambah lobak jeruk/asin yang dicincang halus..
0 Response to "Easiest Way to Prepare Delicious Kuih Talam Berlauk Udang Kering"
Posting Komentar