Easiest Way to Make Tasty Kuih Ketayap
Kuih Ketayap.
You can have Kuih Ketayap using 12 ingredients and 7 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Kuih Ketayap
- Prepare of Inti:.
- Prepare 1/2 of biji kelapa parut (ambik yang putih je).
- Prepare 1/2 cawan of gula.
- It's 1 of sdk sirap ros.
- Prepare 1 helai of daun pandan (simpulkan).
- Prepare 1 sudu makan of tepung gandum.
- Prepare of Kulit:.
- Prepare 1 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1 of biji telur.
- Prepare 1 1/2 cawan of air (blend dengan daun pandan dan tapis).
- It's of Secubit garam.
- It's of Nota: air boleh juga diganti dengan santan. Ikut selera masing.
Kuih Ketayap instructions
- Untuk inti, masukkan air, gula, daun pandan & sirap ros kedalam kuali. Masak hingga gula larut..
- Kemudian masukkan kelapa parut. Kacau hingga kering airnya. Masukkan 1 sudu makan tepung gandum. Kacau sebati..
- Siap. Ketepikan..
- Untuk kulit, campurkan semua bahan dan kacau hingga sebati..
- Panaskan kuali, sapu dengan sedikit minyak. Masukkan 1 senduk adunan dan lenggangkan ke kiri dan kanan supaya membulat dan nipis..
- Apabila permukaan dah kering, angkat dan letak inti ditengah kuih, lipat kiri kanan dan gulung dengan kemas..
- Sedia untuk dinikmati..
0 Response to "Easiest Way to Make Tasty Kuih Ketayap"
Posting Komentar