Easiest Way to Make Delicious Laksa penang by periuk cuckoo m10
Laksa penang by periuk cuckoo m10. Asam Laksa is one of the most popular noodle dishes and is synonymous to the island of Penang. This flavorful, spicy, and tangy rice noodle soup is unique. Nak oder penapis air, penapis udara, peralatan dapur yang canggih dan juga Morning Cuckoo lover.
Ikan selayang @ sardin direbus, keping asam, bawang besar, bawang putih, cili kering dikisar, cili padi, belacan, daun kesum, bunga kantan, garam dan secukup rasa, limau nipis atau kasturi, timun dan telur sebagai bahan hiasan. Menu laksa Penang/ Asam laksa ni buat dinner semlm.siang tadi agak busy sikit.dah malam baru teringat nak snap photo ni.so layan jer lah yer. Actually dah banyak kali dah saya buat laksa ni sejak dok Finland ni.kira menu ulang tayang tu pasal malas nak snap photo tapi tak pe la share jugalah. You can have Laksa penang by periuk cuckoo m10 using 23 ingredients and 6 steps. Here is how you achieve that.
Ingredients of Laksa penang by periuk cuckoo m10
- You need of Bahan kisar.
- You need 10 of tangkai Cili kering.
- Prepare 5 ulas of Bawang merah.
- Prepare 5 ulas of Bawang putih.
- It's 1/2 ulas of Bawang besar.
- It's 2 of inci Halia.
- Prepare 2 of inci Lengkuas.
- Prepare 2 of inci Belacan bakar.
- It's of Bahan utama.
- It's 8 of ekor Ikan kembung.
- It's of Air cuckoo.
- You need 2 batang of Bunga kantan potong 4.
- It's 1 of seikat Daun kesum.
- It's 10 of Asam keping.
- Prepare 1 batang of Serai.
- Prepare of Bahan perasa (garam,gula merah, knor secukup rasa).
- Prepare of Hirisan hiasan hidangan.
- You need 1 of biji Cili besar.
- You need 1 of biji Bawang besar.
- Prepare 3 keping of Salad.
- Prepare 1/2 of biji Timun.
- Prepare 2 of biji Telur potong 2.
- You need of 1 bungkus Mee laksa direbus.
Tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sudah. Laksa penang adalah makanan yang dibawa oleh masyarakat Cina Peranakan. Ianya amat popular di Pulau Pinang dimana tempat ianya berasal dan juga amat terkenal di sekitar Malaysia dan Singapura. Cara pembuatan laksa penang mudah dan sekiranya anda mengikut langkah - langkah yang sedia.
Laksa penang by periuk cuckoo m10 step by step
- Rebuskan ikan kembung bersama 4 cawan air cuckoo & 5 asam keping set periuk m10 10minit multicooker.
- Selepas 10 minit, blendkan ikan (tidak perlu asingkan tulang) dgn cuckoo max blender.
- Masukan bahan kisar, ikan yg diblend, bahan2 utama kedalam air rebusan.. tambahkan 2 cawan air cuckoo, bahan perasa & set periuk m10 25minit multicooker.
- Kuah siap.
- Rebus mee laksa bersama 4 cawan air cuckoo set periuk m10-10 minit.
- Hidangkan & nikmati dengan hirisan hiasan.
Laksa Penang amat popular di Pulau Pinang di mana ia berasal. Kuahnya lebih cair dan masam manis. Mula-mula kita kena sediakan stock ikan terlebih dahulu. Auto Debit from any banks Credit/Debit card available in Malaysia. Masukkan ikan & bawang kedalam periuk, tambahkan air secukupnya, Hidupkan api, kacau.
0 Response to "Easiest Way to Make Delicious Laksa penang by periuk cuckoo m10"
Posting Komentar