How to Cook Appetizing Ayam Percik Kelantan
Ayam Percik Kelantan .
You can cook Ayam Percik Kelantan using 15 ingredients and 4 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Ayam Percik Kelantan
- You need 1/2 of Ekor Ayam.
- You need of Bahan Perapan.
- Prepare of 5-6 Biji Bawang Merah.
- You need 2-3 Ulas of Bawang Putih.
- It's 1 of inci Halia.
- Prepare of 1/2 Sudu Garam.
- You need of Bahan Untuk Kuah.
- It's of 1 Kotak Santan.
- It's of 2 Batang Serai.
- It's 2-3 of Biji Bawang Besar.
- You need 1 of inci Halia.
- Prepare 3-4 of Tangkai Cili Kering.
- Prepare 1/2 of Sudu Garam.
- Prepare 1 of Sudu Gula.
- You need 1 1/2 of Sudu Air Asam Jawa.
Ayam Percik Kelantan step by step
- Kisar halus semua Bahan perapan. Kemudian perap ayam selama 30 minit.
- Kisar halus semua bahan untuk kuah kecuali serai, santan dan asam jawa. Panaskan kuali bersama sedikit minyak masak. Tumis bahan kisar tadi bersama serai. Kemudian Masukkan santan. Perasakan dengan Gula dan Garam. Biarkan sehingga sedikit pekat Di api yang kecil.
- Panaskan kuali pemanggang dengan sedikit Minyak / majerin. Bakar ayam. Lumurkan Ayam bersama Bahan Kuah. Terbalikkan ayam dan lumur Kuah lagi. Lumur ayam bersama ayam berulang kali..
- Sedia dihidang.
0 Response to "How to Cook Appetizing Ayam Percik Kelantan "
Posting Komentar