Recipe: Perfect "Laksa Tumis Ala-Aeon my version"

"Laksa Tumis Ala-Aeon my version".

"Laksa Tumis Ala-Aeon my version" You can cook "Laksa Tumis Ala-Aeon my version" using 21 ingredients and 10 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of "Laksa Tumis Ala-Aeon my version"

  1. It's 1 tin of besar sardin (Ayam brand).
  2. You need of Bahan kisar:.
  3. Prepare 1 of paket paste asam pedas.
  4. You need 1 of peket kecil sambal tumis maggi.
  5. It's 3 ulas of bawang merah.
  6. It's 2 ulas of bawang putih(optional).
  7. Prepare 1 of inci belacan.
  8. Prepare of Bahan perasa dan bahan tambahan:.
  9. You need 3 keping of asam keping.
  10. It's 2 of sudu kfc (besar)maggi cukup rasa.
  11. It's 1 of sd kfc garam halus.
  12. You need 1 of cekak daun kesum.
  13. You need 2 of kuntum bunga kantan.
  14. Prepare 2 gelas of (mug)air.
  15. Prepare of Laksa 1 bungkus(Rendam dan rebus).
  16. It's of Atau.
  17. Prepare of Bahan untuk mee laksa homemade:.
  18. Prepare 500 gram of tepung beras.
  19. It's 50 gram of tepung ubi(klu nak lebih kenyal lebihkan tpg ubi).
  20. Prepare 1 sudu teh of garam halus.
  21. Prepare 2 1/2 cawan of air panas mendidih.

"Laksa Tumis Ala-Aeon my version" instructions

  1. Ikan sardin diasing dari kuahnya kemudian di blend bersama 1 cawan air sehingga halus..
  2. Sebahagian dari bahan kuah laksa:Paste asam pedas,paste sambal tumis,belacan,bawang merah dan bawang putih dikisar halus..
  3. Panaskan minyak tumis bahan kisar sehingga pecah minyak.kemudian masukkan isi ikan sardin tin yang juga telah dikisar halus..
  4. Masukkan air,asam keping,daun kesum dan bunga kantan.kemudian masukkan maggi cukup rasa dan garam halus,kacau dan biarkan sehingga mendidih..
  5. Seimbangkan rasa,tutup api.Dahpun siap kuah laksa.....Sementara itu sediakan mee laksa homemade..
  6. Bahan-bahan hiasan:Daun salad,timun,bawang besar,limau kasturi dan cili merah atau boleh juga cili padi.Telur rebus..
  7. Cara buat mee laksa homemade:Satukan semua bahan tepung dan garam tuang air panas mendidih sambil diaduk guna senduk kayu.biarkan sedikit suam barulah diuli dengan tangan sehingga menjadi doh yang cantik..
  8. Dalam kuali atau periuk besar didihkan air.Tuangkan 1 sudu minyak masak kedalam air.Guna acuan muruku tekan adunan tepung tadi kedalam air yang sedang mendidih.Biarkan sehingga laksa timbul terapung dipermukaan air.ia menandakan laksa sudah masak.Angkat dan terus masukkan kedalam bekas yang berisi air sejuk.barulah dibilas dengan air paip dan toskan.siap..
  9. .
  10. Dah boleh dinikmati...sangat menyelerakan.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Perfect "Laksa Tumis Ala-Aeon my version""

Posting Komentar