How to Cook Perfect Kuih topi@ cucur jawa
Kuih topi@ cucur jawa.
You can have Kuih topi@ cucur jawa using 5 ingredients and 5 steps. Here is how you cook that.
Ingredients of Kuih topi@ cucur jawa
- You need 1 of cwn tepung gandum.
- Prepare 1/2 of cwn tepung beras.
- Prepare 1/2 of cwn gula merah + 6 sdb gula pasir.
- It's 3/4 of cwn air.
- You need of Secubit garam.
Kuih topi@ cucur jawa step by step
- Campur kan semua bahan2. kecuali air,,Gaul rata ya,terpulang nak guna sukatan cwn@gelas yg saiz besar@ kecik, yg penting sukatan sama sprt di atas. Saya guna cwn yg bsr,, so blh dpt dlm 28-30 biji ikut saiz..
- Bila semua dh Gaul rata,, boleh masukkan air sikit demi sedikit,, Ade stgh org meraka cairkan gula merah terlebih dahulu,tapis,kemudian disejukkan barulah di bancuh dgn tepung.. lain org lain Cara kanterpulang Mana yg lbh senang,.
- Kacau adunan sampai gula larut,Adunan jgn terlalu cair@terlalu pekat ya,,pastu perap lbh kurang 3jam,klu sya suka perap semlaman lagi sedap,, kul 10 mlm sya dh bancuh, so kul 6 pgi dh blh grg utk minum pagi..
- Bila bancuhan dh cantik bolehlah di goreng,gunakn senduk kecil tuang dlm minyak. Pelahan2 ye, api jangan terlalu besar,, sedang2je.. biar kue masak dr tepi ke tengah...
- Dah garing bolehlah balikkan.. dh masak angkat letak atas tisu serap Minyak, klu xde toskan jelah.. dah siap utk di hidang.. selamat mencuba!.
0 Response to "How to Cook Perfect Kuih topi@ cucur jawa"
Posting Komentar