Recipe: Perfect Laksa penang resepi sardin dalam tin (tanpa belacan)
Laksa penang resepi sardin dalam tin (tanpa belacan). Resepi Kuah Laksa Guna Sardin Tin Simple Dan Sedap Hamizah Kitchen. Sila LIKE, SUBSCRIBE dan SHARE supaya youtube channel ini dapat berkembang dan dikenali ramai. Dapat membantu Resepi Kuah Laksa Guna Sardin Tin Simple Dan Sedap Hamizah Kitchen.
Rasa kuah laksa ekspress ni boleh tahan juga. Laksa penang cepat, mudah dan sedap (ikan sardin tin). Weehuu lama betul nak update resepi laksa Penang ekspres ni. You can cook Laksa penang resepi sardin dalam tin (tanpa belacan) using 13 ingredients and 5 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Laksa penang resepi sardin dalam tin (tanpa belacan)
- You need 1 of paket laksa kering.
- Prepare 1 tin of sardin bersaiz besar.
- Prepare 1 of mangkuk kecil cili giling.
- It's 1 of genggam daun kesum.
- You need 1 batang of bunga kantan.
- You need 4 of biji bawang merah.
- You need 4 ulas of bawang putih.
- Prepare 1/2 of periuk air (periuk saiz sederhana kecil).
- Prepare of Secubit garam.
- Prepare 4 keping of asam keping/gelugur.
- It's 1 batang of cili merah/besar.
- Prepare 1 of pohon daun salad.
- It's 1 batang of timun.
Masukkan daun kesum, bunga kantan yang dipotong dua atau empat, belacan, asam. Masak bahan yang dikisar di dalam periuk. Masukkan belacan, asam keping, air, daun kesum, bunga kantan, garam dan gula secukup rasa. Che Nom nak share resepi Laksa Penang yang dirujuk dari resepi anak jati Penang iaitu Datuk Rizalman.
Laksa penang resepi sardin dalam tin (tanpa belacan) instructions
- Sediakan bahan-bahan dan rebus laksa menggunakan air yang banyak sehingga lembut.
- Sardin dalm tin dibuang air/kuahnya. Kisar bersama cili giling, bawang merah dan bawang putih. Masukkan ke dalam periuk bersama air didihkan..
- Masukkan daun kesum yang telah dibersihkan. Masukkan juga garam..
- Masukkan asam keping.
- Biarkan didih pada api kecil. Tutup apabila apabila kuah masak. Sedia dimakan bersama laksa yang sudah ditoskan dan juga ulam ulaman yang dipotong halus..
Laksa Penang ni memang sedap kerana dihidangkan bersama kuah yang pekat, masam, pedas, dan sangat beraroma dari dua bahan iaitu daun kesum dan bunga kantan. Masukkan laksa ke dalam mangkuk dan tuangkan kuah laksa panas hingga. Laksa Penang, Laksa Kedah dan Laksa Perlis mempunyai kriteria yang hampir sama, iaitu kuah "asam Dalam artikel ini aku hanya mahu fokus kepada Laksa Utara. Resepi Laksa Penang Mudah Sedap Resepi Laksa Arwah Mak Tanpa Bawang. Resepi Laksa Penang Asli Paling Sedap Azhan Co.
0 Response to "Recipe: Perfect Laksa penang resepi sardin dalam tin (tanpa belacan)"
Posting Komentar