Recipe: Appetizing Kuah laksa bujang

Kuah laksa bujang . Inilah kuah laksa hasil gabungan resepi dan perkongsian cara memasak, rasa serta selera setelah bertahun-tahun menikmati hasil air tangan Nampaknya percubaan Amie untuk menghasilkan kuah laksa yang sedap menjadi! Berbaloi-baloi rasanya bertungkus-lumus menyiapkan kuah laksa dari pagi! Bahan Utama: Ikan temenung@kembung/sardinBelacanCili boAsam kepingAirBunga kantan&daun kesumPerasa:Garam+ gula+ penambah perasa maggi(incase)Hiasan.

Kuah laksa bujang Kuah mentah lazimnya dibuat dengan menggunakan santan yang diharong (dicampur air panas) sahaja tanpa dimasak. Selain Laksa Kuah Putih, terdapat Laksa Johor, Laksa Sarawak, Laksa Kedah, Laksa Penang, Laksa Nyonya dan banyak lagi. Sekiranya anda penggemar laksa, sudah tentu anda pernah mencuba laksa kuah putih yang terkenal di Terengganu. You can cook Kuah laksa bujang using 7 ingredients and 3 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kuah laksa bujang

  1. You need of Bahan blend.
  2. It's 3 of sudu cili kering.
  3. You need 2 1/2 of biji bawang merah.
  4. Prepare 1 tin of kecik sardin.
  5. You need of bahan masukkan dalam kuah.
  6. You need 2 of tangkai bunga kantan.
  7. You need 3 of biji asam keping.

Bagi yang menggemari laksa kuah putih, dikongsikan. Resep bihun kuah laksa di bawah ini bisa jadi panduanmu. Biasanya, laksa terbuat dari mi berbentuk bulat putih yang diberikan kuah berwarna kemerahan. Nah, kalau kamu kesulitan mencari mi bulat dengan warna putih, coba gantikan dengan bihun.

Kuah laksa bujang instructions

  1. Okay first, kita blendkn cili kering dgn bwg merah sehingga hancur. lepas tu baru masukkn sardin, jgn lama sgt, sbb xnk kasi sardin tu hancur sgt. kuah sardin tu masukkn skali ok .
  2. Settle blend, masukkn dlm periuk dan boleh rebus, masukkan asam keping dgn daun kantan, perasakan dgn gula dan secukup rasa. siapp..
  3. Ni resepi laksa sahaja yang paling simple. laksa tu jgn lpe rebus, bole makan dgn timun limau dan mcm2 lg. Alhamdulillah .

Assalamualaikum Dah lama sebenarnya nk buat laksa penang ni. Tapi kalau buat seperiuk tu aduhai jenuh jugaklah kan? Laksa merupakan sejenis makanan berkuah seperti mi yang popular di Malaysia dan Singapura. Ia dikatakan berasal dari orang Cina yang berhijrah ke Tanah Melayu (Peranakan). Bagaimanapun setiap daerah mempunyai kuah khas yang dimakan bersama laksa memberikan nama yang tersendiri.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Appetizing Kuah laksa bujang "

Posting Komentar