Recipe: Appetizing Laksa Thai / Siam

Laksa Thai / Siam.

Laksa Thai / Siam You can cook Laksa Thai / Siam using 12 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.

Ingredients of Laksa Thai / Siam

  1. You need 1 kg of Ikan Kembong.
  2. You need 1 kg of Laksa (Instant / Buat Sendiri).
  3. It's 5 Ulas of Bawang Merah.
  4. It's 3 Ulas of Bawang Putih.
  5. You need 1 of Biji Bawang Besar / Holland.
  6. It's 1 of inci Halia.
  7. Prepare 1 Cawan of Santan.
  8. You need 2 of inci Kunyit Hidup.
  9. Prepare 2 Batang of Serai.
  10. It's 8 Helai of Daun Limau Purut.
  11. It's of Garam / Secukup Rasa.
  12. You need of Ulam Ulaman (Bahagian Hiasan Atas Laksa untuk dimakan bersama).

Laksa Thai / Siam instructions

  1. Rebus dulu 1kg Ikan bersama asam keping & garam kasar. Rebus hingga ikan agak masak, sejukkan & kemudian perisikan isi ikan & tulang (untuk diblend kemudian).
  2. Laksa juga direbus hingga empuk. Toskan & ketepikan..
  3. Bawang Merah, Bawang Putih, Bawang Besar, Halia, Kunyit Hidup di blend halus. Ketepikan.
  4. Blend pula ikan yang telah siap direbus dan yg telah diasingkan isi dan juga tulang. Blend bahagian isi dulu bersama air panas hingga betul-betul2 halus..
  5. Masukkan isi ikan yang telah diblend halus bersama bahan kisar diatas (Bawang2 & Halia serta kunyit) berserta 2 batang serai yang diketuk..
  6. Masak sehingga bahan kisar & isi ikan hingga sebati, dan menggelegak, kemudian boleh masukkan bahagian kepala ikan & tulang ikan yang diblender halus & ditapis. Masak dan kacau hingga sebati..
  7. Kemudian setelah kuah agak pekat, masukkan sedikit air (dalam secawan / dua cawan) ikut tahap anda mahukan, kacau lagi hingga sebati, kemudian masukkan SANTAN..
  8. Masak sehingga kuah agak likat dan tidak terlalu cair, masukkan daun limau purut yang telah diramas bersama 3 keping asam keping. Perasakan dan siap..
  9. Cara Hidangan : Masukkan Laksa terlebih dahulu, kemudian masukkan kuah. Kemudian hiaskan bahagian atas laksa dengan ulam ulaman yang biasa di makan bersama dengan Laksa Thai antaranya : - Cili Padi Thailand (Fresh / Digoreng Kilas) - Pucuk Gajus - Timun Batang dipotong halus dan panjang - Kacang Panjang - Taugeh - Pucuk Daun Serai Kayu - Daun Pudina - Daun / Pucuk Selom - Dan beberapa ulam lain juga..
  10. Makan ketika panas, dan bersama ulama ulaman begitu memang menaikkan selera . SELAMAT MENCUBA !.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Appetizing Laksa Thai / Siam"

Posting Komentar