Recipe: Appetizing Laksa Thai / Siam
Laksa Thai / Siam.
You can cook Laksa Thai / Siam using 12 ingredients and 10 steps. Here is how you cook it.
Ingredients of Laksa Thai / Siam
- You need 1 kg of Ikan Kembong.
- You need 1 kg of Laksa (Instant / Buat Sendiri).
- It's 5 Ulas of Bawang Merah.
- It's 3 Ulas of Bawang Putih.
- You need 1 of Biji Bawang Besar / Holland.
- It's 1 of inci Halia.
- Prepare 1 Cawan of Santan.
- You need 2 of inci Kunyit Hidup.
- Prepare 2 Batang of Serai.
- It's 8 Helai of Daun Limau Purut.
- It's of Garam / Secukup Rasa.
- You need of Ulam Ulaman (Bahagian Hiasan Atas Laksa untuk dimakan bersama).
Laksa Thai / Siam instructions
- Rebus dulu 1kg Ikan bersama asam keping & garam kasar. Rebus hingga ikan agak masak, sejukkan & kemudian perisikan isi ikan & tulang (untuk diblend kemudian).
- Laksa juga direbus hingga empuk. Toskan & ketepikan..
- Bawang Merah, Bawang Putih, Bawang Besar, Halia, Kunyit Hidup di blend halus. Ketepikan.
- Blend pula ikan yang telah siap direbus dan yg telah diasingkan isi dan juga tulang. Blend bahagian isi dulu bersama air panas hingga betul-betul2 halus..
- Masukkan isi ikan yang telah diblend halus bersama bahan kisar diatas (Bawang2 & Halia serta kunyit) berserta 2 batang serai yang diketuk..
- Masak sehingga bahan kisar & isi ikan hingga sebati, dan menggelegak, kemudian boleh masukkan bahagian kepala ikan & tulang ikan yang diblender halus & ditapis. Masak dan kacau hingga sebati..
- Kemudian setelah kuah agak pekat, masukkan sedikit air (dalam secawan / dua cawan) ikut tahap anda mahukan, kacau lagi hingga sebati, kemudian masukkan SANTAN..
- Masak sehingga kuah agak likat dan tidak terlalu cair, masukkan daun limau purut yang telah diramas bersama 3 keping asam keping. Perasakan dan siap..
- Cara Hidangan : Masukkan Laksa terlebih dahulu, kemudian masukkan kuah. Kemudian hiaskan bahagian atas laksa dengan ulam ulaman yang biasa di makan bersama dengan Laksa Thai antaranya : - Cili Padi Thailand (Fresh / Digoreng Kilas) - Pucuk Gajus - Timun Batang dipotong halus dan panjang - Kacang Panjang - Taugeh - Pucuk Daun Serai Kayu - Daun Pudina - Daun / Pucuk Selom - Dan beberapa ulam lain juga..
- Makan ketika panas, dan bersama ulama ulaman begitu memang menaikkan selera . SELAMAT MENCUBA !.
0 Response to "Recipe: Appetizing Laksa Thai / Siam"
Posting Komentar