Recipe: Yummy Kuih Serabai Kuah Manis

Kuih Serabai Kuah Manis.

Kuih Serabai Kuah Manis You can have Kuih Serabai Kuah Manis using 18 ingredients and 8 steps. Here is how you cook that.

Ingredients of Kuih Serabai Kuah Manis

  1. You need of Kuih Serabai.
  2. Prepare 2 cawan of tepung beras.
  3. Prepare 3/4 cawan of nasi sejuk.
  4. It's 1 cawan of air.
  5. It's 1/2 cawan of santan.
  6. You need 1 sudu teh of yis.
  7. You need 1/2 cawan of air suam.
  8. You need 2 of sudu besar gula.
  9. Prepare 3/4 sudu teh of garam halus.
  10. Prepare of Kuah Manis.
  11. You need 2 cawan of santan sederhana pekat.
  12. It's 1 keping of nissan/gula melaka.
  13. You need 2-3 of sudu besar gula pasir @ secukup rasa.
  14. It's 1/2 sudu teh of garam halus.
  15. It's 1 of sudu besar tepung jagung*.
  16. Prepare 3 of sudu besar air*.
  17. It's of (bahan2 bertanda * di bancuh bersama).
  18. Prepare 1 helai of daun pandan -di simpul.

Kuih Serabai Kuah Manis step by step

  1. Kuih Serabai Satukan yis bersama air suam & gula. Kacau & biar 5-10 minit hingga yis kembang.
  2. Blend nasi dengan air hingga halus.
  3. Dalam bekas adunan, satukan tepung beras, santan, nasi yg di blend tadi, garam & bancuhan yis yg telah kembang.
  4. Kacau sebati & perap selama 2 jam. Terlupa pulak nak snap gambar adunan yg telah kembang & naik 2x ganda tu excited sgt nak masak punye pasal die kembang macam adunan donat tu ye...
  5. Panaskan acuan serabai. Saya guna kuali saja. Sapu sedikit minyak dengan tisu. Kemudian, tuang satu senduk adunan. Tutup & biar masak dalam 2-3 minit atau bila permukaan serabai dah kering & di bawahnya sedikit perang, bermakna ia sudah masak.
  6. Kuah Manis Panaskan santan bersama nissan/gula melaka, gula pasir & garam. Kemudian, tuang bancuhan tepung jagung tadi.
  7. Kacau sentiasa sampai mendidih & kuah menjadi pekat.
  8. Sedia di hidangkan. Sedap di makan sejuk2 dari peti ais.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Yummy Kuih Serabai Kuah Manis"

Posting Komentar