Recipe: Appetizing Kuih cara manis lembut gebu

Kuih cara manis lembut gebu.

Kuih cara manis lembut gebu You can have Kuih cara manis lembut gebu using 7 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.

Ingredients of Kuih cara manis lembut gebu

  1. It's 6-8 helai of daun pandan.
  2. Prepare 2 cawan of tepung gandum.
  3. Prepare 1/2 kotak of kecik santan (tambah air jadikan 2 cawan).
  4. You need 2 of biji telur.
  5. Prepare 1 of sk garam.
  6. You need of Pewarna hijau.
  7. It's of Gula untuk inti.

Kuih cara manis lembut gebu instructions

  1. Blend daun pandan dengan 1 cawan untuk dapatkan air pandan dan tapiskan.
  2. Masukkan 1 cawan air pandan dalam blender, tepung gandum, telur, santan, garam dan sedikit pewarna hijau.
  3. Tapis adunan. Panaskan acuan cara dan oles sedikit minyak guna berus pandan. Gunakan api paling perlahan! Kalau x,jadi hangus di luar n gula xsempat nk cair.
  4. Tuangkan adunan dalam acuan,tutup acuan dengan penutup sekejal sementara tunggu keliling kuih masak sedikit sebelum letak gula * Penting untuk tunggu keliling kuih masak sedikit dulu sebelum letak gula untuk elak gula bocor.
  5. Bila nampak keliling kuih da masak,letakkan gula sudu teh. Terpulang masing2 nk gula byk mana..
  6. Tutup acuan dan tunggu sehingga masak. Bila nampak permukaan atas dah xcair dan dah "set" dan kuih pun dah "brown" cantik, kira masak la tu..
  7. Angkat dan boleh satukan kuih2 tu. Selamat menjamu selera!.

More Articles

Subscribe to receive free email updates:

0 Response to "Recipe: Appetizing Kuih cara manis lembut gebu"

Posting Komentar