Recipe: Appetizing Kuih cara manis lembut gebu
Kuih cara manis lembut gebu.
You can have Kuih cara manis lembut gebu using 7 ingredients and 7 steps. Here is how you achieve it.
Ingredients of Kuih cara manis lembut gebu
- It's 6-8 helai of daun pandan.
- Prepare 2 cawan of tepung gandum.
- Prepare 1/2 kotak of kecik santan (tambah air jadikan 2 cawan).
- You need 2 of biji telur.
- Prepare 1 of sk garam.
- You need of Pewarna hijau.
- It's of Gula untuk inti.
Kuih cara manis lembut gebu instructions
- Blend daun pandan dengan 1 cawan untuk dapatkan air pandan dan tapiskan.
- Masukkan 1 cawan air pandan dalam blender, tepung gandum, telur, santan, garam dan sedikit pewarna hijau.
- Tapis adunan. Panaskan acuan cara dan oles sedikit minyak guna berus pandan. Gunakan api paling perlahan! Kalau x,jadi hangus di luar n gula xsempat nk cair.
- Tuangkan adunan dalam acuan,tutup acuan dengan penutup sekejal sementara tunggu keliling kuih masak sedikit sebelum letak gula * Penting untuk tunggu keliling kuih masak sedikit dulu sebelum letak gula untuk elak gula bocor.
- Bila nampak keliling kuih da masak,letakkan gula sudu teh. Terpulang masing2 nk gula byk mana..
- Tutup acuan dan tunggu sehingga masak. Bila nampak permukaan atas dah xcair dan dah "set" dan kuih pun dah "brown" cantik, kira masak la tu..
- Angkat dan boleh satukan kuih2 tu. Selamat menjamu selera!.
0 Response to "Recipe: Appetizing Kuih cara manis lembut gebu"
Posting Komentar